Hardenbroeks-amber.dk

Sundhed

Kooikeren er kendt for at være en sund race. Men som i alle racer findes der syggomme, som vi forsøger at avle os fri af. Dansk Kooiker Club udarbejder en racespecifik avlsstrategi (RAS) hvert femte år, og her får man indblik i racens sundhed og udvikling i Danmark.

For at finde et godt match mellem to hunde lægger jeg vægt på lige dele:

  • diversifikation i gener
  • sundhed
  • hundenes temperament
  • eksteriør og udseende

 

FCI racestandard for Hollands Kooikerhondje er et naturligt pejlemærke for valg af match mellem hanhund og tæve, når det gælder ønsket temperament og eksteriør og udseende.

Hvad angår sundhed og genetik bruger jeg de værktøjer, den Hollandske Kooiker Klub anbefaler opdrættere over hele verden.  

Den hollandske Kooikerklub VHNK indsamler sundhedsoplysninger om racen fra lande over hele verden. Data fremkommer fra dels DNA analyse hos hunde i avl for sygdommene; VWD, ENM, PM hos ’the Veterinarian Clinic of the Utrecht University’ og dels fra lande-klubbernes sundhedsudvalg, som indsender data om hunde ift. sygdom og død.  Alle oplysninger samles i et værktøj, som gør det muligt for opdrættere at finde et godt match ift. indavl, sundhed og eksteriør. 

Læs om racetypiske sygdomme hos Hollandsk Kooikerhondje på DKC’ hjemmeside kooikerhondje.dk under menuen ’Sundhed’